torsdag

Veckans bokfemma

En ny utmaning som jag hittade här (synd bara att jag hittade vecka 5:s utmaning först idag...).
Uppdrag; Nämn dina fem favoriter av filmatiseringar av böcker.
Det lät roligt tycker jag så här är mina, jag valde böcker från min egen bokhylla.


1. J.G. Ballard - Solens rike 1987
En mycket bra och gripande filmatisering. Den beskriver världen från pojken Jims synvinkel. Han är elva år och bor med sina rika föräldrar i Shanghai 1941, när Japan invaderar staden så tvingas familjen fly. Jim skiljs från sina föräldrar och får klara sig själv. Han kommer till ett fångläger där han tyr sig till amerikanen Basie, spelad av John Malkovich (en favorit). Filmens tema är överlevnad och den är otroligt gripande men så är den också gjord av Steven Spielberg.
2. Slaves of New York av Tama Janowitz 1989
Jag bara älskar Tama Janowitz böcker! Ännu bättre än slaves of New York är "The male cross-dresser support group". Hon är rolig och en mästare på att beskriva människor. Även om filmen från 1989 med Bernadette Peters (hon som har en så lustig liten röst) i huvudrollen som Eleanor är lysande så är boken många gånger bättre. Eleanor bor tillsammans med konstnären Stash som har en våning på Manhattan, för att kunna bo kvar där så tvingas hon stå ut med hans minst sagt otrevliga personlighet. Titeln syftar på fenomenet att de som inte har kontrakt på lägenheter i New York tvingas att bli slavar åt de som har... Eleanor mår inte riktigt bra och utvecklar ett stressyndrom "I faint in night clubs" berättar hon för doktorn.

3. Stephen King - The shining 1980
Say no more! Jack Nicholsson i sitt esse. "All work and no play makes Jack a dull guy" :-D. Boken är också bra, Varsel heter den på svenska.


4. Varats olidliga lätthet, av Milan Kundera 1987
Som jag älskade den här filmen, är ingen romantiker men Daniel Day Lewis och Juliette Binoches kärlekshistoria fick till och med mig att smälta. Läste boken efter filmen, en helt annan upplevelse men en bra.


5. Kalle och chokladfabriken -Roald Dahl 2005
Boken är fantastisk, på tidigt 80-tal (tror jag) så gick den som barnprogram med Ernst Hugo Järegård som uppläsare, 1971 kom en corny film med Gene Wilder, oumpa loumpierna spelades av orangemålade dvärgar! Men 2005 gjordes en remake med allas vår Johnny Depp som Willy Wonka, Tim Burton kan han. Roald Dahl är en av mina favoritförfattare.

4 kommentarer:

H a p p y M u f f i n sa...

Går inte att på rak arm bräcka din lista. Funderar och återkommer i frågan... Fast Hemingways "Och solen har sin gång" är en...

Petra sa...

Hrm, den har jag inte sett, skäms på mig. Det blev lite för mycket 1980-tal men bra är de!

Anna funderar sa...

Inspirerande lista, få se om jag orkar tänka till! Kolla in min tävling om du är sugen:)

Petra sa...

Anna: ja det var lite jobbigt, puh. Tävling sa du! Jag vill tävla.