torsdag

Petra tycker om böcker


Vill ha mer av Katarina Bjärwall

Den här boken har jag velat läsa länge. Jag kontaktade faktiskt författaren när hon sökte familjer att intervjua för boken, men hon tyckte att jag bodde för långt ifrån Stockholm för att vara intressant (!). Ämnet hon tar upp; konsumtionshets och barnfamiljers stress är högaktuellt (köpstopp, köpstopp!). Och speciellt Bjärwalls nedslag i verkligheten när hon besöker olika familjer i vardagen är intressanta att läsa. Hon delar dessutom med sig av en dag i sin egen vardag på ett osminkat sätt.

Sämre tycker jag om kapitlen där hon resonerar och teoretiserar kring barns konsumtion, reklam och familjers fritid. Ofta så slänger hon ur sig påståenden på ett sätt som får mig att undra över källor. Det hade inte skadat med ett notsystem. Hennes egna förutfattade meningar lyser ofta allt för starkt igenom och utsätts inte för kritisk granskning.

Men boken är klart läsvärd på grund av sitt tema. Vad kunde vara mer aktuellt, inte minst i bloggsfären än konsumtionshets?


Tre bokmalar får den; varsågod!

8 kommentarer:

Lox sa...

Tackar för tipset! Undrar om den finns på biblioteket. :-)

Petra sa...

lox: Varsågod, snart finns den iaf på mitt bibliotek, när jag har lämnat tillbaks den :-)

H a p p y M u f f i n sa...

Som du beskriver den så känns den mycket aktuell. Jag tar och beställer den. Även om jag är inne i en period då jag har svårt att hitta lämplig stund för mitt läsande. Orkar liksom inte. Hoppas på ny läslust!

Petra sa...

Muffinsen: Det är svårt att hinna med, jag har hittat en liten lucka när jag passar på att läsa; i bilen på väg till jobbet (jag kör inte :-O). Då läser jag den mer faktabetonade boken jag har på gång och när jag går och lägger mig så läser jag den skönlitterära, vilket innebär att den tar lååång tid att läsa ut eftersom jag somnar efter två sidor.

Vera sa...

Intressant bok! Ska spana efter den tror jag.

Petra sa...

Vera ja, den är läsvärd och man börjar tänka till lite extra.

cruella sa...

Hej, hittade hit via någon annan, minns ej vem.

Bjärwalls bok läste jag när den kom och mina tre ungar var lite yngre och jag (vi) lite mer tyngda av vardagen. Hämta, lämna, leva (som är ett annat boktips åt samma håll!).

Jag gillar de här böckerna som verktyg för att ställa mig utanför mig själv och vår familjesituation och åtminstone *försöka* skala bort och skala ned inte bara rusa på oreflekterat.

Petra sa...

cruella Ja, det är intressant att få en inblick i andras vardag och se sig själv i ett sammanhang, får låna boken du tipsar om. Kul att du hittade hit!