måndag

Mitt liv i parfym

Här om dagen när jag var och luktade på nya parfymer så kom jag att tänka på hur mycket man förknippar med dofter, man får liksom en flashback till hur livet såg ut när man hade en viss parfym, resor, pojkvänner, uteställen allt!

Så här ser mitt doftminne ut:1. Anaïs Anaïs - Cacharel Det här var den första parfymen jag fick, i present av min mamma tror jag. Måste ha varit 1984-85 kanske. Jag hatade den från första stund, stod inte ut med att bära den, tung, kvalmig och illamåendeframkallande. Jag gav bort den...
2. Lou Lou - Cacharel Mmmm den här har jag många minnen till. Började använda den 1987, när den kom. Förknippar den med min första riktiga pojkvän, rökiga stökiga nätter på svartklubbar, gymnasiet...
3. Paris - Yves Saint Laurent Här doftar det "rose garden" för hela slanten. Jag gillade den trots att jag egentligen inte tycker om blommiga parfymer, men denna var speciell. 1988 började jag använda den och minnen är sommar, Kanarieöarna...
4. Roma - Laura Biagiotti Också 1988 och framåt, kanske till 1990. Äntligen en speciell parfym som passade mig. Jag har alltid gillat dofter som inte doftat som alla andra och Roma var en sådan. Minnen är samma pojkvän, gymnasiet och kanske lite skidresor.
5. Trèsor - Lancôme Också en stark doft av ros och lite sött sådär. Trèsor= sommaren 1992, uteserveringar, tjejgänget, Lilla Torg och en annan pojkvän.

6. Eternity - Calvin Klein Den här kommer jag inte ihåg riktigt när jag började använda men den är en av få på listan som jag kan tänka mig att använda fortfarande. Speciell, lätt och mycket god tycker jag, tyvärr så är det en del personer på jobbet som använder den och jag vill inte blandas samman med dem...minnen av my present man.
7. Obsession - Calvin Klein Om Eternity var dagparfymen så var Obsession dess raka motsats "nattparfymen nr 1" En mycket tung doft, nästan lite rakvattenvarning. Jag fick den i födelsedagspresent av min kompis K. Och hon tyckte att jag "kunde bära upp den". Jag tror att det var ca 1994-1995 och den förknippas med Malmönattklubbar och partaj.


8- Happy - Clinique Den här kan jag förresten också mycket väl tänka mig att bära fortfarande. Ytterligare en parfym som inte doftar som någon annan, apelsin är väl det första man kommer att tänka på. Jag började använda den 1998 och minnen är när jag och mamma var och handlade den på Bloomingdales i New York!

9.
Simply - Clinique Detta är min favorit alla kategorier! En mycket speciell doft, någonstans läste jag att den hade en not av bröstmjölk...låter onekligen äckligt och sedan har jag läst "sojamjölk" , det kanske var en felläsning av mig. Det spelar ingen roll. Det är MIN doft, jag började använda den 2003 när den kom. Tyvärr så har de slutat att tillverka den, men jag hittade en webshop som faktiskt säljer den, jag tror jag ska köpa på mig ett lager!

Detta var mina främsta parfymminnen. Jag har använt en massa andra förstås men de har inte fastnat på samma sätt.
Och, sorry Anna, tyvärr har jag aldrig gillat någon parfym från Estée Lauder. Men min mamma har!

19 kommentarer:

Camilla sa...

Oj vad kul! Och vad du har koll, tom på åren! Får mig att tänka över gamla parfymer ... Paloma Picasso var en favorit minns jag. Och både Eternity och Escape. Sen är det så fascinerande att dofter blir så olika på olika människor.

Var dags glimtarn sa...

Vilken koll! Mina doftminnen ser likadana ut mer eller mindre (Roma enkom, den har jag inte haft på mig) och din senaste Clinique har jag aldrig luktat på :) Kul inlägg!

Mie, Absolut Guldkant sa...

Jättekul att läsa o klar nostalgitripp;)

Petra sa...

camilla: jag är lite miljöskadad, jobbar med historia varje dag så jag har lätt för att komma ihåg. Absolut luktar parfym olika på olika människor, därför är det inte så effektivt när man sprayar den på en liten pappersbit.
vdg: Den känns väldigt 1988, Roma så du missade inget! jag måste lägga till Date, ska bara hitta en bild på den också
mie: vad kul att du gillade att läsa, det var roligt att tänka fram inlägget!

Lox sa...

Vilket kul inlagg! Jag hade Dior Poisson, Paris och TResor. Min mamma hade Anais anais.

Vilka doft minnen detta ror upp: red door (mamma), ngn konstig flaska i form av en kropp... Gaulktier? (min syster), CK unisex parfym ... :)

sara sa...

Roma och Obsession hade jag vid ungefär exakt samma tidsepok som du! ;-)

cruella sa...

Kul! Ser att du inte gillar Estée Lauder - White Linen är mitt första parfymminne i vuxen ålder... Någonstans i höjd med Roma använde jag en numera utgången söt sak av Nino Cerruti... för alltid förknippad med en tämligen bitterljuv kärlekshistoria. Så det kanske är tur att den är slut och borta - vem vet vilka hjärncentra som skulle aktiveras om jag luktade på den igen *s*

Eternity gillade jag också och använde ett tag, men min nuvarande favorit framför alla är L'eau d'Issey:-)

Petra sa...

lox: Visst går man igång på dofter! Poisson hade jag också lite på 80-talet. Och Red door, fast de blev inga favoriter.
sara: Jag har hittills inte träffat någon mer än jag som haft Obsession!
cruella: Jag har också ett minne av en Cerrutti. Det kan inte vara denna? http://www.fragrancex.com/products/_cid_perfume-am-lid_1-am-pid_598W__products.html
Jag fick den och stod inte ut med den, gav bort den till en kompis
;-)
Men det kan vara lite bitterljuvt sådär med parfymminnen...L´eau d´Issey luktar jättegott, men den hade min bästa kompis.

cruella sa...

Nej... vad jag minns var Cerrutiflaskan en stående och lite skev disk... Parfymen bärnstensfärgad och korken svart.

Vilket mysterium!

sara sa...

Va??! Ingen?! Den höll jag fast vid ett bra tag. Nu minns jag knappt hur den luktar. Jag fick astma när jag väntade trean, så numera använder jag aldrig parfym.

Anna funderar sa...

...det använde min mamma...Say no more, så att säga...

Idag luktade jag på Prada Infusion díris. Mycket god, väcker begär!

Petra sa...

cruella: Ja, det är mystiskt. jag fick för mig att den jag länkade kom ungefär 1990 sådär. jag ska leta vidare.
sara: Nej, ingen! Jag luktade på den häromdagen när jag fick min parfymflashback. Nu tycker jag den luktar riktigt tungt och nästan äckligt faktiskt.

anna: jag skrev så för att retas ;-) (fast det är sant också)
Prada ska jag ge mig ut och lukta på!

sara sa...

Ja, den luktar faktiskt näsan äckligt! Jag är rädd att jag nästan dränkte mig i den när det begavs... :-)

Vera sa...

åh vilket kul inlägg Petra!
Anaïs Anaïs påminner om min mamma. Eternity var däremot en favorit likaså Trèsor.
Tänk så många minnen man har kopplat till dofter.

Jessika sa...

Nostalgi!! Anis Anis, Lou lou och Paris hade jag med i skåpet. Inköpta i exakt den ordningen:)
Nu fick jag en idé för framtida inlägg :)

Petra sa...

sara: Inget för en dag på jobbet precis..men var doft har sin tid ;-)
Vera: ja, man får liksom "minnesflashar"(pardon my swenglish) av dofter!
jesskika: Nostalgi kan bli bra inlägg...:)

yeh-yeh girl sa...

Paris var min första doftförälskelse, jag vet inte om någon parfym någonsin kommit upp i den kalibern. Lou Lou använde jag också flitigt och Tresor, den är svartklubb för mig.

Petra sa...

yeh-yeh girl: Hej, kul att du tittar in! Det var något speciellt med de dofterna... Tresor är mer sommar och uteservering för mig ;-)

cruella sa...

Det var helt enkelt den parfym som hette Nino Cerruti pour Femme. Inte 1881, den kom sedan. Fast jag har inte luktat på den.