tisdag

En matnojigs bekännelser

Mat är komplicerat. Det är inte bara att äta för att bli mätt eller för att det är gott. Nej, det finns en massa saker att ta i beaktande. Jag har en mängd nojor och tabun. Saker jag inte äter av ena eller andra anledningar. Här är hela listan (för att använda kvällstidningsspråk):

 • Tonfisk -är för mig kattmat, gillar inte smaken. Synd för det är ju nyttigt. Här pratar jag om tonfisk på burk, färsk går bra.
 • Sardiner på burk - kattmat
 • Kokta ägg -fis i geléform
 • Stekta ägg - skum smak och konsistens
 • Oliver - gröna, svarta, lila - jag äter dem inte. usch, beskt
 • Kalvkött - vill inte äta bebisar, dessutom så föds de upp och transporteras på ett fruktansvärt sätt.
 • Griskött - om det inte är ekologiskt. Grisuppfödningen stinker! Grisar trängs ihop i trånga bås så att de inte kan vända eller röra sig. Ser aldrig dagsljus utom när de transporteras till slakt. Och då pratar jag om svenska grisar som ändå har det relativt bra. Bra är dock inte ett ord jag vill använda i sammanhanget
 • Ank- eller gåslever - Vidriga förhållanden för djuren, aldrig aldrig äta gåslever
 • Leverpastej, leverkorv...allt med lever i - otäckt
 • Sardeller - salt rutten fisksmak
 • kokt potatis - här kan jag tänka mig att göra undantag för nypotatis
 • Gröt i alla former - växer i munnen
 • vitt bröd - härligt härligt men farligt farligt
 • Allt med punschsmak - hjälp
 • Klara soppor - köttsoppa, finns det något värre?!
 • Jag ämnar fortsätta denna ändlösa lista men nu ska jag titta på Desperate Housewives!

16 kommentarer:

Camilla sa...

När man tänker på djurhanteringen så blir man rädd. Kan du tänka dig att äta vilt då?

Petra sa...

camilla: Jo, det gör jag och lamm och nötkött för de lever mer naturligt...men kött är svårt. Jag försöker ju äta GI också, då måste man äta mycket protein...mat är jobbigt :(

Anna funderar sa...

När man börjar tänka på hur djuren har det, kan inte mycket passera.Handlar ekologiskt alltid, men det känns inte heltäckande. Kan du inte berätta lite om GI-grejen, har mycket diffus bild?!

Petra sa...

anna: Nej, om man tänker för mycket så blir det svårt! (obs inte ironi :)
GI innebär (ungefär) att man drar ner på kolhydraterna. Protein och fett går bra men kolhydraterna ska vara långsamma. En porttion pasta med tomatsås är alltså helt fel ur GI-synpunkt, tyvärr eftersom jag älskar det. Protein och grönsaker är en bra måltid alltså är det svårt att vara vegetarian (jag förenklar här)
Jag har diabetes(typ 1) och jag märker stor skillnad om jag äter GI-anpassad mat, men mycket svårt för en pastafantast som jag som dessutom inte gillar kött egentligen.

A n k i e F o n t ä n sa...

ha ha ha. Det här var ju riktigt roligt. Ämnar ställa mig bakom dig i kön på Rosendals Trädgårdscafé den 7:e och se hur du gör när du beställer mat...

Petra sa...

ankie: :-D ja, det är inte lätt. Jag är lite som ett besvärligt barn...men rödvin är inte med på listan

Jessika sa...

Rödvin och crunchys klarar man sig länge på ;)

Sara sa...

Jag såg en film om livsmedelsproduktion för ett par år sedan som jag inte kan skaka av mig. (Som tur är.) Vidriga förhållanden för djuren som skall slaktas och sedan ätas gör sannerligen att maten smakar ganska illa. Jag är inte så uppdaterad när det gäller grisar, men jag vet att många kycklingar föds upp under riktigt hemska förhållanden. Jag är ständigt på jakt efter KRAV-kyckling. Men utbudet är magert i min lilla stad.

Stumpan sa...

Ja, hjälp. Det är inte lätt med mat. Fast biokemisten i mig har lite svårt för GI-konceptet utom för diabetiker då. För där fattar jag att det spelar roll. Ett råd till alla GI-testare och fanatiker dock. Ta för allt i världen inte bort alla kolhydrater för då pajar imunförsvaret.Men ät gärna fullkornsallting:)

Petra sa...

jessika: Det är min filosofi ;-)

sara: Utbudet på ekologiskt griskött är magert i min stora stad också, i alla fall på ICA och Coop. Jag vet att kycklingarna föds upp under vidriga förhållanden också...men jag måste liksom äta något :(

A n k i e F o n t ä n sa...

Bra! Då fokar vi på rödvinet!

Petra sa...

stumpan. Biokemist! Intressant :) Nej, helt utan kolhydrater klarar iaf inte jag mig. Jag försökte träna utan att ha ätit några kolhydrater under dagen...inte smart! Så svag jag var!

ankie: Om du säger det så
;-P

Kajsa sa...

Det där med mat är sannerligen inte lätt. Rent smakmässigt gillar jag det mesta, men allt det andra man ska tänka på: uppfödningen, koldioxidutsläppen, tillsatserna, sockret, utfiskningen... Och så är det ju trevligt om barnen äter då och då. Man kan bli galen för mindre :-(

Petra sa...

kajsa: nej det är så många olika saker att tänka på och ger motsatt "resultat". Barnen ska också äta, sant sant. Det gör listan ännu längre.

Vera sa...

fis i geléform ... hahahaha!! Den har jag aldrig hört förut.
Då antar jag att du inte skulle gilla detta kaffe gjort på bajs:
http://verasvarld.blogspot.com/2006/12/kopi-luwak-alias-bajskaffe.html

Petra sa...

vera: Jag läste om det där kaffet...kan nog lungt säga att bajskaffe inte är något för mig :-P