torsdag

Avbrott i semesterstiltjenDen här FRA-debatten har gått överstyr. Vad är det för fel på människor? I en undersökning hos Aftonbladet svarade 80 % att de tror att FRA kommer att avlyssna och lagra information om dem i och med den nya lagen. Hallååå! Har hela svenska folket hybris eller har förmågan att använda sunt förnuft försvunnit tillsammans med det soliga semestervädret?
Alla länder (nåja nästan) ägnar sig åt signalspaning och om man har en myndighet som ska ägna sig åt detta enligt enhälliga riksdagsbeslut så vore det väl väldigt underligt att de inte ska få använda sig av modern teknik! Annat vore liksom slöseri med skattemedel. Om all kommunikation sker via nätet så varför ska Försvarets radioanstalt enbart ägna sig åt radiospaning?(De borde dock byta namn för att vara mer i takt med tiden) Jag förstår ärligt talat inte varför folk är upprörda. Samma människor som kräver lagens upphävande är säkerligen utan att blinka med på Facebook, handlar på Internet, skickar e-post etc. och kartläggs därmed av aktörer som verkligen har intresse av att lagra information rörande dem, nämligen kommersiella eller kriminella sådana. Hade jag varit riksdagsledamot så hade jag röstat ja till lagen utan att blinka.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Ha ha... Bra sagt :)

Alexandra sa...

Oj, sorry. Det var jag som lämnade förra kommentaren. Inte meningen att vara anonym :)

Petra sa...

alexandra :D Så som debatten låter i tidningarna så trodde jag inte att någon skulle hålla med!

Camilla sa...

Intressant och tankeväckande Petra. Jag håller med dig till stor del men rädslan är - för min del - att lagen ska missbrukas. Men å andra sidan - tekniken finns redan och kan säkerligen redan nu missbrukas. Ibland undrar jag hur en del diskussioner blir så intensiva och andra viktiga frågor inte alls får samma utrymme. Lobbyister?

Jessika sa...

Du får vara med i mitt parti any day Petra ;)

Petra sa...

camilla: Media styr debatten helt och hållet och jag tror att man får en skev uppfattning om vad "folk" egentligen anser. Min uppfattning är att risken för missbruk är mindre iom lagen. Nu krävs det direkta uppdrag från staten för att FRA ska avlyssna.Dessutom så har man infört ökad kontroll av FRA. Lite nyans i debatten får man om man läser vad FRA:s GD säger: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_1413419.svd

jessika: Tack! Värsta bästa partiet :)

Miss Fine sa...

I completely agree! Du har så rätt i att folk som är motsträviga till detta ändå friskt använder internet och t ex. mobiltelefoner. Båda dessa medier är hur lätta som helst att "avlyssna" utan att vara en myndighet eller något större it-snille. De som kan tänkas lagra information om oss i illvilligt syfte blir ju då också kontrollerade av en lag liksom vi andra. I'm on!

A n k i e F o n t ä n sa...

Jag håller med du. Jag och min man har haft mången diskussion om detta. Jag tycker exakt som du. Men det gör inte min man.

Petra sa...

Miss Fine: Semesterhejpådej! Jag visste redan att du är klok :)

ankiefontän: Hälsa din man att vi har rätt och han har fel ;)

Akan-Kakan sa...

Ooo, du har så rätt! Om nån myndighet i brottsförebyggande syfte vill lagra information om vad jag mejlar så kör på! Det är ju inte direkt topphemlig information det handlar om. Typ "jag har semester" blabla "ska vi ta en fika nån dag?" blabla.

Petra sa...

akan-kakan: Nej, och om man tänker till lite så vad skulle det vara för myndighet som ödslar kvalificerade analytiker på att avslyssna och ägna tid åt just sådana meddelanden som du beskriver!

Var dags glimtarn sa...

Även jag går med i ditt parti! Och ja, jag tror på lobbyister i frågan....

Pixalexia sa...

Vilken underbar bild du hittat!!! Älskar 20-talsbilder :)

Miss Fine sa...

When are you EVER getting back here? <3