fredag

En skogsvamp


Förlåt mig för jag har syndat!
I går i den lokala mataffären gjorde vi ett ovanligt fynd: de hade färsk karljohansvamp. Det har aldrig hänt förr. 200 kr/kg men det är det absolut värt. Jag blev alldeles till mig. Karljohan är svamparnas svamp. Jag förberedde mig att tala om för flickan i kassan vad det var för svamp eftersom jag har tidigare erfarenhet av personalens oförmåga att artbestämma lite ovanligare grönsaker, jag hade till exempel en hetsig diskussion med en kassörska i Trelleborg som hävdade att mina skogschampinjoner egentligen var shitakesvampar. Men när hon frågade: "Är det skogssvamp" så sa jag "Ja" (för det är det ju). Istället för 100 kr fick jag nu svampen för 25 kr. Är jag en dålig människa?
Jag kom även på en affärsidé för butiksägare: en svamputbildning för de anställda!

14 kommentarer:

Anna sa...

Rätt!

Jag menar; bristfällig kassapersonal är inte kundens problem. :o)

Jag anar att du kommer att njuta innerligt av svampen.

Solrosfrö sa...

Talking to me? Som bloopade hunkydubletten utan skrupler...

Fru Kaos sa...

...är inte vanlig champinjon och skogschampinjon också samma sak? Anna har funderat en stund på detta nu...

Petra sa...

anna: Tack för ditt stöd :)

solrosfrö: Du omoraliska kvinna! (skojar:)

Fru Kaos: Hej, kul att du tittade in :) Det finns en champinjon med brun hatt, smakar lite mer, den brukar man kalla skogschampinjon. (och det var den kassörskan menade)

Mie letar guldkanter sa...

Ha ha du är ingen dålig människa, du är smart människa;) Enjoy the bit mushroom!

Var dags glimtarn sa...

Haha, bra pokerfejs alltså?

Instämmer med talare ovan, vet de inte själva vad de säljer? Man kan ju faktiskt handla vissa saker som man inte riktigt vet vad de är. Skogssvamp låter ju som om det är korrekt. I skogen växer svamp, ju.

Petra sa...

vdg: Det var så jag tänkte :)

Fru Kaos sa...

Men gumman, ironi är även fru kaos mellannamn...Skogschampisarna kostar väl drygt en hundring mer än vanliga...har jag för mig!

P&K

Petra sa...

Kaosfrun: Ja, men om vem som helst (jag fattade t.ex. inte hinten Anna har funderat en stund!)frågar om champinjoner och skogschampinjoner är samma sak så kan jag inte anta att denna fru vet det (hon kan ju vara kassörska på ICA) och då vill jag ju inte verka dryg....

Kajsa sa...

Affären får skylla sig själv när personalen inte kan sin svamp - så det så.

Det fanns karljohan i vår affär också, men jag slog till på gula kantareller. Jag vet att karljohan är svamparnas svamp och allt det där, men ärligt talat. Den är bara... slemmig... Sen får italienarna betala hur mycket de vill för våra dyra soppar. Blä.

Camilla sa...

Skogssvamp är det ju så du ljög ju inte. Hoppas de smakade gott ... Jag var nyss ute med Conrad och såg massor med soppar och fick lite dåligt samvete för att jag inte plockade.

Petra sa...

kajsa:slemmig! Å den är så god. Kantareller är också goda men Karl Johan är bäst. Så det så ;)

camilla: Det var mumsigt. Ja, tänk att bara se soppar så där och inte plocka. Här växer tyvärr inga i min trädgård så jag får nöja mig med köpesvamp :(

Miss Fine sa...

Alltså. Vi hade ju samma rätt, samma dag, Men jag måste erkänna att min sopp inte var så lyckad. Om det berodde på att den var inköpt i en fiskaffär (musslorna var super) eller inte vill jag låta vara osagt...fast ändå inte. Disappointed! Nu är det jag som tar på mig mina nya gummisar från Vila (jag vet inte hur man hyperlänkar) och går ut och plockar några egna!

Petra sa...

Miss Fine: Kan ha dragit åt sig fiskdoften ;) Hittade du några?