fredag

Hissvett och andra nödvändiga kunskaperJag älskar böcker om vett och etikett, speciellt gamla sådana. Jag samlar till och med. I dagarna kom jag över ett fynd på Tradera: Husmoderns presentbok, Etikett och god ton. Jag måste säga att jag är lättad över att etikettsreglerna luckrats upp lite. Ett helt kapitel, kapitel fjorton, handlar om hälsning. Och nu tänker jag dela med mig till er så att ni ska känna er bekväma nästa gång ni möter en bekant, eller obekant, på stan:
* Möts man bara, och ej stannar på gatan, tar en man av sig hatten med höger hand, men med vänster om han stannar och tager den mötande i hand. Röker han - se kapitlet om Rökning!

*En herre får inte, i tro det verkar världsvant, småle när han hälsar på en dam, som han ej känner väl, det verkar insinuant.

*När slutar en ung flicka att niga? - när hon är 16, 17 niger hon för herrar under 30, böjer endast på huvudet och halvniger för damer under 30 och ej så unga herrar samt niger ordentligt för damer över 30 och för äldre herrar...och ända tills hon blir 40 och därutöver niger hon (halvniger) för mycket gamla herrar och damer.

*Och en herre som bara därför , att han varje dag på väg till arbetet möter samma dam, börjar hälsa, är också påflugen och hon skall ej besvara hälsníngen (Aj då)

*Hälsar man när man på gatan: går om dem man känner? - Ja, om man är så pass bekant att man bakifrån lätt igenkänner personen. Då vänder man sig halvvägs om när man går förbi, och hälsar utan att stanna.

* Kan en herre sitta och hälsa? - Om en herre t.ex. sitter på en parksoffa och en bekant dam går förbi tar han av sig hatten och bugar djupt men reser sig ej. Likaså hälsar han på teater, restaurang om han intagit sin plats. Är han däremot på restaurang på väg till sin plats och vill hälsa utan att stanna, gör han en bugning under det han går d.v.s. samtidigt som han överflyttar kroppstyngden på främre benet.

Ni ser att det finns mycket att tänka på. Har ni några frågor vad gäller hälsning och andra etikettsregler, skäms inte utan fråga mig så ska jag se om jag hittar svaren i Husmoderns etikettsbok (den har undertiteln: Praktiskt handbok i konsten att uppföra sig)

14 kommentarer:

Linda K sa...

ha ha dom är underbara dom där gamla böckerna :D

Petra sa...

linda k: ja, de är min last :)

Camilla sa...

Vad ska man som ung (hrrrmmm) dam göra om man möter en småleende herre? Räcker ett förtrytsamt fnys?

Petra sa...

camilla: Jag skulle tro att det är på sin plats :)

smultron sa...

Jag har en fråga!
Om man hälsar och den man hälsar på inte svarar, är det ok att göra en obscen gest då?
;)

Petra sa...

smultron: jag svarar dig såhär: "att ej besvara en hälsning anses ytterst obelevat".
Ja, det är ok med en obscen gest, men jag fruktar att det också anses obelevat :)

Free Fashion Pia sa...

Men vad skönt att veta EXAKT vad man ska göra, nu är ju allt bara ett enda virrvarr av handslag, mer eller mindre stela kramar och kindpussande. Fram för mer regler!

Petra sa...

free fashion pia:Ja, boken är mycket användbar :)

smultron sa...

Som jag misstänkte ;)
Skönt att veta vart man kan vända sig med sina frågor angående Vett och etikett! Vår bok här hemma lämnar vissa frågor obesvarade.

Peter Barlach sa...

Hahaha, underbart, tack, nu vet jag!

Petra sa...

smultron: Alltid till er tjänst :)

peter barlach: Bra, då kan du börja göra rätt fr.o.m. nu ;)

cruella sa...

Bugningarna var roligast! Djup sittande bugning - jag kan inte ens se det framför mig. Tror det ser ut som hastigt påkommet tarmvred. Bugning i steget låter som en snubbling.

Alexandra sa...

Åh, vilket underbart inlägg! Jag ska genast memorera allt. Favoritformuleringen måste nog vara "om man är så pass bekant att man bakifrån lätt igenkänner personen". :D

Petra sa...

cruella: ja, det verkar svårt att genomföra, sittande bugning. Och att hålla reda på vilket ben man har tyngden på när man hälsar...komplicerat :)

alexandra: Hej! Ja, det är en bra måttstock tycker jag :) annars bryr man sig inte om att hälsa!