tisdag

Petra tycker om böckerKlass- är du fin nog av Annelie Jordahl
Den här boken måste jag läsa tänkte jag! Och det hade jag ju gjort också kom jag på när jag kommit en bit in i boken. Det var längesedan den kom ut, och ämnet intresserar mig mycket, så det var ju inte så konstigt. Men jag läste om den igen. Anneli Jordahl, själv en klassresenär, studerar begreppet klass och vad klasstillhörighet kan innebära. Hon intervjuar tre personer; två ur arbetarklassen, varav en är hennes egen mamma, och en ur överklassen. Intervjuerna gör den övriga diskussionen i boken tydligare och är ett bra grepp.
Att ha ögonen öppna för vad klass är är ganska nödvändigt tycker jag och jag kastar mig över böcker där man diskuterar ämnet. Den kunde gärna varit mer omfattande. Den känns lite kort. Men den är helt klart värd att läsa, två gånger till och med.


Tre bokmalar får den också.

4 kommentarer:

Anna funderar sa...

När du recenserar blir jag alltid så lässugen, alltid så klockrena och uttömmande analyser.

Petra sa...

anna: Vad bra! Fast uttömmande, nja, smickare där!

Miss Fine sa...

Ninah-ninah-ninahnah-ninannanannanah-ninah-ninah-ninninannanah-nannannaninah etc.
Dagens boktips: En spricka i kristallen av Cecilia von Krusentierna (heter hon väl va, jag glömde precis). Om klass ur något så ovanligt som ett inifrånperspektiv. Om du inte redan läst den så klart. Jordahl har jag läst (jag hade svårt att välja vilken upplaga jag skulle köpa, röd sammet, guld eller den på bilden...) och hade gett den två boklöss om jag haft någon ordning på min blogg.

Petra sa...

Miss Fine: Tack, den har jag precis köpt och lagt i min "att läsa hög". Jag såg ett avsnitt av serien på Tv dessutom. Men Anette Kullenbergs böcker får man väl säga är från ett "inifrånperspektiv". I alla fall så är hon överklass fast hon intar kanske ett utifrånperspektiv...:-O. Jag ska precis nu ge mig på Susanna Popovas bok, hon är också överklass, fast en kulturell sådan då :-D See ya tomorrow.