tisdag

Örta-liv

Jag måste ondgöra mig över företelelsen "Örta-liv" (alltså det är en direkt översättning från engelska, jag vill ju inte peka ut någon här!).
Vi har en ny medarbetare på jobbet, hon jobbar inte på min myndighet men vi delar matrum, och hon är konsult och försäljare för ett ameikanskt viktminskningsföretag, nej förresten det är inte bara viktminskning utan man kan gå upp i vikt också om man vill det, eller bara må alldeles fantastiskt bra (lite likt mirakelmedel man förr i tiden reste runt på marknader och sålde).
Hela kylen är fylld av stora burkar med olika pulver och mixturer.
I går hade hon på sig en stor badge med texten "Personlig Wellness coach". Hon har också satt upp lappar där hon vill sälja Örta-livs produkter. De river jag ner.
Örta-livs affärsidé är att "tjocka personer är ofta desperata. De går på allting. Vi säger att vi har magiska pulver du kan ersätta all mat med också tar vi riktigt snuskigt betalt. De kommer de att köpa rätt av".
Man erbjuds att själv sälja produkterna för att få rabatt. Man tvingas då att köpa ett väldigt dyrt startpaket med olika pulver, man får så kallade "sponsorer" som kontrollerar så att man säljer bra (naturligtvis så är dessa sponsorer endast till för att STÖDJA dig, inte alls för att förtaget ska tjäna pengar...).
För mig så är Örta-liv en sekt, där ett fåtal personer i toppen tjänar stora pengar på folks olycka. De skrattar hela vägen till banken för att de lyckats få miljoner människor att brista ut i "Örta-liv fungerar, det har gett mig mitt liv tillbaka".
Om man vill gå ner i vikt så finns inga genvägar, ät bra och motionera, That´s it. Kostar inte 1000 kr burken.
Badgen "personlig wellness coach" var droppen som fick min bägare att rinna över. Det är inte ett tecken på wellness att mixa pulver och suga i sig varje morgon, middag och kväll. Det är ett tecken på att man är lättlurad.
Det här kan reta upp många...det är jag medveten om (t.o.m. min svägerska har sålt Örta-livs produkter...fast jag gillar henne ändå)

13 kommentarer:

Var dags glimtarn sa...

Ha ha ha åt att du river ner lapparna. Mig retar du inte. Jag skriver under på allt! Örta livs "sekten" retar gallbfeber på mig med, av den anledningen att det är så fake det de trycke ri sig. Skulle vilja trycka en bagde där det står just lätturad. Hälsa är frukt, grönt, kött, potät och motion. Slowfood, biofood und so weiter.

Anna funderar sa...

Du är modig, och du säger sanningen. Den typen av rörelser - läs pyramidspel - bygger ju på människors osäkerhet, och vilja att hitta den enkla lösningen. Att inte vilja ta itu med strukturella problem i sitt liv, och ifrågasätta de invanda mönstren.

Det är ju riktig mat och lagom motion som alla människor behöver, och inte en massa humbug. Fy!

Petra sa...

var dags glimtarn: bra att du förstår vad jag menar, jag kan tänka mig att ett sådant här inlägg kan få de mest fanatiska anhängarna av sekten att bli riktigt arga. Om man som du bott i Italien (och nu italienska Schweiz?)så kan man väl säkert inte drömma om att ersätta alla måltider med ett pulver! Det kan inte jag heller!

anna:Precis, man vill ta genvägar och tror på enkla lösningar, men jag, jag säger nej till dyrt pulver jag :-)

Camilla sa...

Ha, ha. Kan tänka mig många tacksamma kollegor som ser dig riva ner hennes lappar!

Det borde väl räcka med att man själv är så dum så man går på sånt där trams, men nä då. Då ska man frälsa alla andra också. Så att några högst uppe i pyramiden tjänar ännu mer pengar och utnyttjar människor som är sårbara och lättlurade.

Var dags glimtarn sa...

Jag har blivit tillfrågad 4 ggr och vänt frågan tillbaka om det står "i like powder slasch I am a fool with lots of freetime" i pannan. Dessutom ogillar jag piller och pulver i alla dess former. Tror på att en apelsin är bättre än c vitamin på burk, att en macka med bresola är bättre än chokladpulver med protein i, att en mörk chokladbit dessutom är nyttigare än den där hemska drycken all together. Att en sillbit är bättre än en burk omega 3. Ok en annan diskussion, men hänger ihop med min syn. Jag kan bli rätt rabbiat (eller arrabiata =arg spicy)på pyramid och sidojobb som dessa. Det handlar om money, inte så mkt om pulvret? I norra Italien som jag känner väl och i italienska CH är det slowfood. Att istället lägga fritiden på att lära oss laga bra mat och vad bra råvaror är så slipper vi kanske banta och mixtra fram pulver i lab.

Camilla sa...

VDG och Anna - håller med totalt. Klart att ordentlig mat av bra råvaror och motion är det våra kroppar behöver och mår bäst av. Inte en massa kemikalier.

Petra sa...

camilla: Man känner sig bättre om man kan frälsa andra. Tusen flugor kan inte ha fel...eller vad man brukar säga.

vardags glimtarn: Skulle någon fråga mig så skulle jag morra! Det säger ju liksom sig själv att mat är hälsosammare än kemiskt framställt pulver!

Camilla: Så rätt!

Var dags glimtarn sa...

Petra - tycker dina petitesser är återkommande underhållande ;)Lägger till dig inne hos mig och hoppas det är ok!

Vera sa...

Själv spyr jag på dessa dieter och s.k. sponsorer/coacher. Ät enligt tallriksmodellen/varierat och motionera. Det räcker långt ...

Petra sa...

var dags glimtarn: Det är jätteok! Jag har lagt till dig också :-D
vera: Ja, att det ska vara så svårt att förstå :-)

Stumpan sa...

Duktigt rutet allihop! (fast det hade varit lite intressant med någon som sa emot!)

Petra sa...

Stumpan: Visst hade det! Jag riktigt längtade efter det :-O Fast då kanske jag skulle skrivit det riktiga namnet (om folk googlar menar jag).

Mie, Absolut Guldkant sa...

Håller med dig fullständigt! Jag är totalallergisk mot sånt! Alldeles gratis kan man hitta all information som behövs och ingen kan lura i mig att det finns några genvägar:)
Fortsätt riva ner;)