söndag

Grilljannar och klädmäklerskor


Jag var på ett intressant föredrag under historikerdagarna i Lund; "Modet och staden. Kläders symboliska och ekonomiska betydelse i det urbana". Tidigare under dagen så hade jag bl.a. varit på "Förintelsen och den europeiska historiekulturen". Gissa vilket av föredragen som drog den största publiken...Rätt! Modeföredraget. Salen var alldeles fullproppad av modeintresserade historiker och jag som trodde att historiker var seriösa allvarsamma varelser.

Jag fick i alla fall en inblick i hur svårt det kunde vara på modemarknaden under 1700-talet. Föredragshållaren berättade om hur en fransk modekrämerska vid namn Madame Pauli ville ta sig in på den mindre utvecklade svenska marknaden. Hon skrev brev till kommerskollegium där hon föreslog att hon med hjälp av föräldralösa barn från Stockholms barnhus skulle sy upp kläder för konfektion. Konfektion fanns i stort sett inte under 1700-talet. Det fanns textilfabriker som tillverkade tyg och det fanns skräddare men det fanns inga butiker med färdigsydda kläder. Det var förbjudet och skulle enligt tidens sätt att se vara en stor synd och inbjuda till slöseri och lättsinne. Kommerskollegium svarade henne nekande och i sitt avslag skrev de bland annat att de genom detta avslag kommer att:
"...blifva befriade från tätare ombyten och underligare utländska moden." Inte förrän 1834 avskaffades förbudet mot konfektion. Men redan tidigare fanns så kallade klädmäklerskor som sålde begagnade kläder, en dåtidens second hand med andra ord.

Ett annat intressant ord jag snappade upp var Grilljanne....någon som vet vad det var?

"

25 kommentarer:

Lox sa...

Grilljanne var nytt för mig. Jag hade aldrig kunnat gissa rätt.

Åh vad jag gillar din blogg. :)

A n k i e F o n t ä n sa...

Min äldsta dotter drömmer om att: "bliva befriade från tätare ombyten". Ju solkigare desto skönare, hon skulle trivits på 1700-talet. Intressant med saker och tings ursprung.

Petra sa...

lox: ja, ett helt nytt uttryck för mig också, roligt att du gillar bloggen! Jag är inte så säker på att jag gör det själv :-S

ankie: Vad trevligt med en flärdfri dotter!

Lox sa...

Hmm, varför det? Detta är ju högst mitt personliga intryck av dig som reflekteras genom bloggen, och det jag ser framför mig är en underfundig och intelligent, inte pushig och dominant, dock underhållande kvinna som på ett ledigt språk beskriver sina betraktelser.

Det jag får läsa hos dig får jag garanterat inte läsa hos någon annan. Det kan man inte säga om många bloggar (inklusive min egen). :)

Petra sa...

Tack, jag rodnar!
Jag tycker ibland att jag bara visar upp en väldigt grund och ytlig sida av mig själv. Men det är ju ett val iofs jag har svårt att lämna ut mig.
Men jag tycker att ditt inlägg om "är du ditt sanna jag" var väldigt bra, kände mig lite träffad där med Renée Voltaireprodukterna, med de finns inte i mitt skåp än ;)
Och din blogg är inte precis lik någon annans heller. Jag gillar den mycket!

Lox sa...

Nej, Renee finns (eller mer korrekt fanns) i mina skåp. :D

Inlägget var inte riktat till dig! Hoppas att du inte tog illa vid dig. Jag blev lite ställd när jag såg att du hade skrivit om Renee, men beslöt ändå att publicera mitt inlägg då jag inte pratade om någon annan än mig egentligen. Jag skrev detta inlägg för en tid sedan, men lät det få mogna till sig i listan. Det var på gränsen, enligt mig, lite för utlämnande. Sedan snubblade jag in till Anna och såg att hon skrev om hur svårt att det är att skriva jag. Då kändes det än mer rätt. :)

Jag har efter många om och men (och två års bloggande) kommit fram till att bloggen enkom måste vara för min skull. Så skriv för din egen skull så får du oss på köpet. ;)

Jessika sa...

he he vilket lustigt ord :) Jag har en grillpeter här hemma jag. Vid grillen that is!

Camilla sa...

Grilljannar har nog funnits i alla tider och retat folk lika länge. De har bara haft olika namn. Det måste ha varit en väldigt intressant föreläsning, kläder och mode säger så mycket om människor och samhälle :D

Jag gillar också din blogg, känns inte alls ytlig! Knasbrud!

Petra sa...

lox: Jag tog absolut inte illa vid mig, du hade ju rätt! Jag kände mig lite träffad däremot, men det är en annan sak! Jag tycker inte det var på gränsen. Man måste våga sticka ut lite, jag tror du skrev vad många tänker. En blogg ska ju absolut vara till för en själv men det blir lätt att man tänker på vad alla andra ska tycka när man (jag!) skriver.

jessika: Ja, jag använde det till min man idag när han stod vid grillen!

camilla: Den var väldigt intressant, det är sant att det har funnits en massa modeytttingar bland män: dandys, swingpjattar etc. Grilljanne hade jag aldrig hört.

Anna funderar sa...

Du vidgar mina vyer och ger inblick i sånt som annars hade passerat förbi. Vad behandlade föredraget om förintelsen?

Anna funderar sa...

Och förresten ytlig? Hur tänker du då? En tänkande människa är vad du är:) Puss&kram

Petra sa...

anna: Det var faktiskt inte så intressant, det gick mest ut på att ett projekt presenterade sin forksning och sina kommande avhandlingar. Jag trodde mer att det skulle handla om kontroversen rörande "Forum för levande historia" eftersom det hade hintats lite.
Tack! Puss & Kram själv :-D

Caroline sa...

Nä, Grilljanne var nåt nytt ord för mig, men dock inte som företeelse....

Något annat som är intressant i modesvängen är "tidlöst mode", finnns det? Ett plagg är ju omodernt efter några säsonger. Men det är en bra marknadsföringsterm!

Petra sa...

caroline: Ja, tidlöst mode, då tänker jag på tantkläder. Lite "Lindri" och "Camilla" sådär.

Caroline sa...

Haha, ja, stämmer bra. Kjolar som slutar under knäna, axelvaddskavajer och blusar.

Petra sa...

caroline: Precis så :-D

Vera sa...

Va intressant! Här var det späckat med modehistoria. Tack! Du e bäst ;D

Petra sa...

vera: Och du är för snäll!

Miss Fine sa...

Glöm inte att föredraget i sig bjöd på två intressanta modeupplevelser irl...

Man skulle nog för den delen kunna hävda att det finns ett tidlöst mode om man med det tänker ett klassiskt mode. Den lilla svarta t ex. Den behöver ju inte vara av senaste snitt för att vara modern/inne :)

Petra sa...

Miss Fine: Det gjorde det sannerligen.
Jo den lilla svarta är tidlös, på ett bra sätt till skillnad från Carolines exempel och de man hittar på Lindri :)

Miss Fine sa...

Enligt en säker källa så betyder "grilljanne" inget mer spännande än "pojke". Kanske väckte de upmärksamhet genom att de passerat pojkåldern och därmed borde veta bättre vad gäller stil och etikett.
Jag har fö sett kombinationen klassiskt rutiga gubbyxor i kombination med sneakers idag. Inget att rekommendera.

Petra sa...

Miss Fine: Jag ifrågasätter din källas säkerhet. Klicka på länken och läs, en ganska trovärdig förklaring if you ask me ;-P
Såg du kombinationen på mig :-O Det var ju precis vad jag hade på mig igår, converse och rutiga gubbbyxor!

Miss Fine sa...

Jag tittade i en slangordbok. Den var inte så utförlig. Och bevisligen helt missvisande. Första gången jag använt den. Och kanske även den sista.

Jag såg den kombinationen på en gubbe, inte på dig. Och det var inga fräcka Converseskor utan sneakers à la NBA.

Petra sa...

Miss Fine: Jag trodde du hade en mänsklig källa...slangordboken kanske inte var uppdaterad just på 1890-talsslang.
Men kul att du skrev så om precis min klädsel ;-P ändå.

Anonym sa...

Grilljanne. En vanlig benämning på en sysslolös klädsnobb, eller sprätt, under 1880 till 1890-talet. Efter Jones grill i Stockholm.
Vanlig klädsel var mörkblå kort kavaj, buren under en kort vidare kavaj. Till detta bredrandiga grå, säckiga byxor. På fötterna gula skinnskor. Han bar även en kort, tjock käpp samt hög hatt och monokel.