onsdag

Är inte kondition samma som kondition?


Mitt nya liv som löpare får mig att undra: kan man ha olika bra kondition beroende på vad man gör? När jag tränar dans eller aerobics (något jag tycker är roligt) så orkar jag nästan hur mycket som helst och skulle själv säga att jag har bra kondition. Även om den såklart dippar ibland. Men när jag springer så är det en utopi att jag skulle orka springa 10 km. Redan 5 km får mig att tappa andan. Och tiden, den blir aldrig bättre. Varför är det så? Jag plågar mig igenom två 6-7 km löprundor i veckan och tycker att jag borde bli bättre. Men det gör ont i fötter och ben och jag tappar andan. Aldrig har en minut känts så lång som när jag försöker mig på intervaller. Är löpning helt enkelt ingenting för mig? Tråkigt för det är samtidigt skönt att ge sig ut, enkelt att komma iväg. Men varför är det så motigt?! Ibland ser man två löpare komma avslappnat småpratande, som det verkar, helt utan ansträngning. Inte en chans att det skulle kunna vara jag!

13 kommentarer:

soffan sa...

Hahaha, I hear you, springa och prata verkar fullkomligt omöjligt och intervaller skulle jag ALDRIG våga mig på :). Löpning ÄR konditionsträning på hög nivå, medan aerobics inte är fullt så intensivt, även om man tar i för allt vad tygen håller. Fredrik Andersson skrev ett bra inlägg i gästbloggen på fitness-magazine.com, om vad han kallar "chunky fat aerobicsinstructor-syndrome". Inte helt pk kanske, men han vet vad han snackar om :).

Mie sa...

Ha ha förstår precis vad du menar. Men jag försöker tänka att kondisen blir bättre.. så småningom och koncentrerar mig på att det är rätt skönt:)

Du kan byta ut adressen på Absolut guldkant till http://mindfulmie.blogspot.com/ för jag har flyttat:)

Petra sa...

Aha, Mie, det är där man hittar dig :)
Soffan, jag blir lite provocerad nu :)
Jag läste artikeln och förstår vad han menar men jag måste framhålla :P att jag verkligen tar i till max på mina aeroba pass, ingen medelintensitet här inte, utan istort sett fullt ös i 50 minuter. Jag tränar dessutom styrka eftersom jag vet att det är viktigt (inte för det är roligt precis, jo det är roligt att bli starkare)och jag varierar. Men det är just löpningen som krånglar och sänker självföroendet, jag ser inga framsteg. Men jag springer på...

soffan sa...

Hahaha, alltså jag tror iofs att han (och jag) menar att aerobics ÄR medelintensiv konditionsträning, även om man tar i till max under hela klassen... SJÄLVKLART menade jag inte att antyda att du maskar Petra ;)!

Spring på du, det gör jag med :). Inte för att det är jättekul, utan för att få ännu bättre kondition till mina BODYCOMBAT-klasser :). Puh... :)

Petra sa...

Nej, jag menar det ;)!
Men då skulle det bara vara löpning då som är högintensiv träning? De aerobicpass och dansaerobicpass jag går på skulle jag säga är nästan maxpuls hela passet, då är det väl högintensivt?
Alltså inte sk low impact aerobics utan vad som förr kallades "high impact".
Jag är alldeles för hämmad för att gå på Body Combat :)

soffan sa...

Nu vet jag ju inte exakt hur de klasser du går på ser ut, så där har jag svårt att uttala mig. Jag betvivlar dock starkt att ni kör på nästan maxpuls i en hel timme. Vid riktigt tuff intervallträning, typ vissa cykelklasser osv, kan man väl som högst ligga på ca 95 % av maxpuls i ett par minuter, men de flesta deltagare kan nog knappt pressa sig upp i den nivån ens den korta tiden.

Jag är absolut ingen auktoritet på området, men rent spontant skulle jag säga att, av klasserna man hittar på de vanliga gymmen så är kampsportsträning och cykelklasser högintensiv konditionsträning (förutsatt att man inte maskar då rå;), aerobics och dansklasser medelintensiv.

Min egen högst personliga åsikt är dock att man BARA ska träna sådant man tycker är skoj. Det gör jag :). Om man nu, som jag, tvunget ska löpa fast man suger på det, så får man GÖRA löpningen rolig. Jag har skitbra musik i lurarna. Jag tar inte tiden. Jag springer inga intervaller. Oftast springer jag bara 4,4 km. Allt för att komma i mål och känna att "fy faaan, vad grym jag är, lätt som en plätt ju" ;). Frågan är, om jag är ovanligt listig, eller bara stendum, som lyckas lura mig själv varje gång...? :)

Man blir ju bara bra på det man tränar sägs det, så inom kort kommer vi säkert att vara fullfjädrade löperskor både du och jag. Fast i mitt fall enbart på 4,4 km... ;)

Petra sa...

Nej, alltså jag tog väl i där med maxpuls hela tiden. Jag har ärligt talat aldrig mätt pulsen när jag tränat, det är mer en känsla alltså "fullt ös och inga pauser, inga nedväxlingar sas". Cykling kan jag tänka mig är riktigt konditionskrävande. Men jag måste säga att ett tufft aerobicpass som innehåller höga bensparkar och en massa hopp och nivåskillnader (!) inte kan sägas vara medelintensivt...
Sedan att man ser att de flesta som är på passet, mest de unga tjejerna, inte ens är svettiga (usch man är ju inte snygg om man svettas) är en annan sak. Ger man järnet så är det tufft.
Nu ska jag inte tjata mer :) om detta (men det är lite roligt att "debattera" :). Men jag föredrar att tro att det är psyket som spelar in och som du säger "man blir bra på det man gör".
Jag tar inte heller tiden när jag springer, mer än att jag har ungefärlig koll, vet inte ens hur jag mäter hastigheten som man ser att många gör "jag sprang 4,16/km"

Glöm inte att du har sprungit en hel mil, det imponerar på mig iaf :)

soffan sa...

Haha, tack Petra, jag var lite impad själv faktiskt ;).

Eftersom du hänger på Entré jämnt och ständigt, så tycker jag minsann att du ska kika in och hälsa på hos grannen någon dag (fitness24seven alltså) och hälsa på mig hörru! Do it!

Kramar :)

Petra sa...

Jag ska ta mod till mig och våga mig in på ett Bodybalancepass...jag varnar dig innan.
Du vet jag är en blyg människa.
Kram :)

Sofie RW sa...

Oftast blir man ju bra på det man tränar. Alltså springer man blir man bra på att springa. Tränar man långa, långsamma löppas blir man bra på det, men kan inte förvänta sig att man ska springa en kortdistans supersnabbt.

Ett tips kan vara att våga springa tillräckligt långsamt. Där tror jag många är lite onödigt otåliga, och vågar inte sänka tempot. Testa om du vill orka längre!

soffan sa...

Jaaa, kooom :). Jag är snäll och bodybalance är underbart :)!

Petra sa...

Sofie RW, precis det vill jag också tro, att man blir bra på det man gör. Jag ska faktiskt prova att springa riktigt sakta nästa gång, men det är svårt, och se om jag orkar.

Bra att du är snäll Soffan :)

Ullis sa...

Nog tror jag att man kan ha olika kondition beroende på vad man gör, man har ju tex olika maxpuls i olika konditionsgrenar men en hel del sitter nog i huvudet också. Att göra något som man tycker är kul kommer nog alltid att kännas lättare än något man tycker är tråkigt. Håller med Sofie i tipset om att våga ta det tillräckligt långsamt och planera in olika saker under löprundan som fartlekar eller tekniklekar för att få det hela att bli lite roligare och mer omväxlande. Lycka till!